Skip to main content

+ TECHNIEK

De focus van Get It Printed ligt voornamelijk op 3D-printing van functionele stukken en maquettebouw, waardoor de keuze gemaakt werd voor FDM. Dit staat voor Fused Deposition Modeling: een additief proces waarbij laag per laag materiaal afgezet wordt op de juiste posities om zo een 3D-object te creëren. De precisie van deze techniek laat toe om laaghoogtes te hanteren die niet hoger zijn dan 0.05 millimeter waardoor een heel hoog detailniveau gehaald kan worden.

Design op maat, tot in de details

Alles begint met een idee dat vertaald moet worden naar een 3D-model. Dit gebeurt aan de hand van software die computer-aided designs (CAD) oplevert (waarin de volledige architectuur van het model vervat zit). Klassiek wordt bij 3D-printing echter meestal gewerkt met STL- of OBJ-files (waarbij we enkel de geometrie van het model ter beschikking hebben). Bij Get It Printed kunnen we met beide (CAD en STL/OBJ) overweg, maar bij een STL- of OBJ-file zijn eventuele aanpassingen aan het model een stuk complexer dan bij een CAD-file.

Indien we van een idee of schets vertrekken, werken we met Fusion 360 om het idee te vertalen naar een 3D-model. Het voordeel van deze manier van werken, is dat we controle hebben over elke stap waarmee het model tot stand komt. Dit maakt aanpassingen doorheen het ontwerpproces eenvoudiger; wanneer we zelf een model ontwerpen, houden we meteen rekening met enkele belangrijke designconcepten die het finale model beter 3D-printbaar maken.

Van CAD naar printbaar 3D-model

Zodra het 3D-model uitgetekend is, wordt dit ook bij ons finaal geëxporteerd naar een STL-formaat. De reden hiervoor is dat het geometrisch model, voor welke printer ook, door een 2de softwarepakket verwerkt moet worden; de “slicer”.

Deze software is even onmisbaar in het ganse proces van 3D-printing.

Zonder te ver in detail te treden, zijn dit enkele zaken waarvoor de slicer instaat:

  • Uitlijnen van het 3D-model op de virtuele bouwplaat
  • Instellingen zoals printtemperaturen, laaghoogte, detailniveau uitrekenen
  • Support voorzien voor stukken van het model die zonder ondersteuning zouden printen
  • Genereren van een bestand dat de instructies bevat voor de 3D-printer

Van printbaar 3D-model naar tastbaar object

De slicer genereert een bestand en stuurt dit via het netwerk naar de 3D-printer. Dit bestand omvat laag-per-laag instructies voor de 3D-printer: de bewegingen in het XY-vlak, de temperatuur, de hoeveelheid plastic die geëxtrudeerd moet worden, etc.

De gekozen instellingen voor laaghoogte en de diameter van de printkop bepalen samen met de andere instellingen in de slicer hoe lang het duurt voor het getekende 3D-object klaar uit de printer komt. Voor elke gewenste toepassing kan uit een ruim arsenaal van materialen, kleuren, instellingen en design een ideale combinatie gezocht worden om tot een correct 3D resultaat te komen.


Get It Printed werd opgericht in 2021 met de bedoeling om kwaliteitsvol 3D-geprint maatwerk aan een betaalbare prijs aan te bieden.

Koekoekstraat 41E
9870 Zulte
BE1006.960.562


© GET IT PRINTED. Powered by GESELLE.be.